Agrárszektor

Agrárszektor
 • Megállapodást kötött az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
  A hazai agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése csak egy széleskörű társadalmi összefogás keretében valósulhat meg - jelentette ki Nagy István Agrárminiszter az agrártárca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Között létjött partnerségi megállapodás aláírását követően, hétfőn, Budapesten.
 • Fontos térkép készült az országról: ez sokakat érint
  Elkészült Magyarország ökoszisztéma alaptérképe, amely az ország természeti rendszereinek állapotát mutatja be és értékeli - mondta az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
 • Így vesznek gépet az élelmes magyar gazdák: ezzel a módszerrel nagyon megéri nekik
  Folytatódott a lendületes fejlődés a magyar lízingpiacon: 2019 első háromnegyed évében a finanszírozott összeg megközelítette az 550 milliárd forintot, ami éves szinten 9,3 százalékos növekedést jelent - közölte a Magyar Lízingszövetség. A lízingpiaci bővülés elsősorban a különböző gépek, termelőeszközök és az agrárgépek finanszírozásának köszönhető. A Magyar Lízingszövetség szerint a lízingpiac növekedése fennmarad, de az ütem mérséklődik, elsősorban a gépjárműpiacon várható változások miatt.
 • Milliókat biztosít az agrártárca a kóbor kutyák ivartalanítására
  Magyarországon jelenleg az egyik legnagyobb probléma a kóbor ebek magas száma, melyet a nem kívánt szaporulatok megelőzésével, az ivartalanítás támogatásával lehet a legelfogadhatóbb módon csökkenteni. A kormány elkötelezett amellett, hogy a programnak köszönhetően az ország újabb mérföldkőhöz érkezzen az állatvédelem és a felelős állattartás terén.
 • Megállíthatatlan a drágulás: ennyibe kerülnek most a földek Magyarországon
  2018-ban az előző évit meghaladó ütemben folytatódott a termőföldárak növekedése. A mező- és erdőgazdasági területek ára átlagosan 11%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb művelési ág, a szántó átlagára 1 486 700 forint volt hektáronként. Az értékesített termőföldek területe 72 ezer hektárt tett ki, ami közel ugyanakkora, mint az előző évi értékesítés, és harmada a két évvel korábbi, rendkívüli termőföldforgalomnak.
 • Ez nem tartott sokáig: durva eső mossa el az országot kedden
  Érdemes kihasználni a mai nyugodt, jobbára napos, csapadékmentes időt, ugyanis kedden egy újabb mediterrán ciklon veszi irányba hazánkat - írja Facebook-oldalán az Országo Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A legnagyobb mennyiségű eső a Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység nyugati felén várható.
 • Ilyet még nem láttál: mini-burgonyakombájnnal rukkolt elő a nagy német gyártó
  A Schmiede.One egy videót tett közzé a LinkedIn oldalán, amelyben egy kisméretű, félautomata burgonyakombájnt mutattak be működés közben.
 • Nagyot ugrott a pálmaolaj-termelés, Európa viszont megfelezné a behozatalát
  A termelés bővülése a pálmaolaj árának esésével jár, és ez akár azt is eredményezheti, hogy a termelők további esőerdők kiirtásával kompenzálják a bevételkiesést - intenek egyes elemzők a mostani trendek láttán. Tény azonban, hogy a világ igényei is exponenciálisan emelkedtek ezen növényi olaj iránt. Tudta Ön, hogy az Európába behozott pálmaolaj bő fele zöld üzemanyagként a gépkocsik tankjában landol?
 • Szomorú hírek érkeztek a magyar cukorrépáról: nem az a legnagyobb baj, hogy kevés
  Az eddig feldolgozott termésből származó adatok szerint az átlagosnál gyengébb a cukorrépa termésátlaga az idén - tudta meg a Világgazdaság Kelemen Istvántól, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) főtitkárától. A múlt heti esők azonban javíthattak a hozamon.
 • Télikabát nem, de esernyő kelleni fog: mutatjuk, milyen idő lesz a héten
  A héten is változékony lesz az időjárás, többször várható eső. Ezzel együtt marad az enyhe idő, a maximumok 10 fok körül alakulnak, de helyenként 20 fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) országos, középtávú előrejelzéséből.
 • Itt a nagy cserép-kisokos: nem mindegy, mibe ülteted a növényed
  Akad néhány fontos szempont, amire nem árt odafigyelni, amikor tartóedényt választunk a növényeinknek. Érdemes odafigyelni a cserép vagy láda anyagára is, de a praktikusságot se felejtsük el vásárláskor. A beltéri gyümölcsök és zöldségek meghálálják majd, ha időt fordítunk az ideális edény megtalálására.
 • A legjobb termés a legjobb termőföldről!
  A gazdálkodók jól tudják, hogy a betakarítás után azonnal eladott termény ára nagyban függ a termésmennyiségtől: ha jó a termés, alacsony az ár, ha viszont rossz a termés, az ár magas lesz. A gazdálkodók a következő évvel kapcsolatos döntésekkel igyekeznek egyszerre felkészülni mindkét eshetőségre, ez az igyekezetük azonban eléggé ellentmondásos.
 • Hét régióban 58 agrárcentrumot nyit a Takarékbank
  Teljes országos hálózatára kiterjeszti önálló agrárüzletágát a Takarékbank. Az ügyfelek magasabb szintű kiszolgálására új termékeket és új modellt is bevezetnek, hogy minél hatékonyabban segítsék az agrárium növekedését és versenyképességét.
 • Óriási újítás a szántóföldeken: a Kuhn új gépe alapjaiban változtat meg mindent
  Itt a Kuhn nagy dobása: megcsinálták azt az ekesort, amivel minden eddiginél komfortosabban és pontosabban lehet szántani. A kiemelő szerkezet nemcsak a gerendelyt mozgatja, hanem az egyes ekefejeket külön-külön is, sőt, akár egyszerre képes jobbra és balra forgató fejeket is a földbe ereszteni, hogy ezzel javítsa a domboldalon dolgozó gép munkáját.
 • Így lehet szebb és egészségesebb a növényed a lakásban: mutatjuk a trükköt
  Az ehető növényeknek megfelelő tápanyagokra van szükségük az egészséges fejlődéshez. Erről muszáj gondoskodnunk a beltérben nevelt zöldségeknél és gyümölcsöknél is. Mutatjuk, melyek azok a tápelemek, amelyeket olykor-olykor bizony nem árt pótolnunk.
 • Ezt biztosan nem tudtad: ezért hívják kaméleonnak a népszerű szőlőfajtát
  A merlot kékszőlő világnapját (nemzetközi Merlot Day), november 7-ét immár kilencedik éve ünnepeljük. A Magyarországon is kiemelt népszerűségnek örvendő gyümölcsös ízvilágú ital kapcsán sok borkedvelő csak a gyümölcsösségét és lágy karakterét emeli ki, pedig sok érdekesség is kapcsolódik a fajtához.
 • Égig érő növények: ilyen lesz a jövő növénytermesztése
  2,23 milliárd dolláros összbevételt termelt 2018-ban a globális vertikális gazdálkodási piac, amely, 24,6%-os átlagos éves növekedési ütemmel számolva 2026-ban elérheti a 12,77 milliárd dolláros összbevételt is.
 • Komposztálni menő: ha jól csináltad, most pénzt is kaphatsz érte
  Idén is meghirdették a Komposztáló-szépségversenyt a magyar kertészek számára, a legszebbre szavazás pedig a napokban kezdődött el. November 31-ig lehet szavazni a legszimpatikusabbra, eredményt pedig december 1-én hirdetnek majd.
 • Ezek a legjobb ágyas pálinkák 2019-ben Magyarországon: itt a toplista!
  Négy magyar ágyas pálinka került be idén a Pálinkakiválóságok Könyvébe, amelyből egy a TOP Pálinkakiválóság címet is megkapta. A legjobb ágyas pálinkák mindegyike az 5000-7500 forintos árkategóriába tartozik.
 • Vasárnap végre fellélegezhetünk: lehet szabadtéri programot szervezni
  Napközben szép lassan felszakadozik a felhőzet vasárnap, és a nap is kisüt majd hosszabb-rövidebb időre. Estére az ország egész területén megszűnik majd a csapadék, és a legmagasabb hőmérséklet akár 16 fok is lehet.