Agrárszektor

Agrárszektor
 • Elkezdődött a szarvasbőgés: komoly korlátozásokat vezettek be a magyar erdőkben
  Megkezdődött a szarvasbőgés a somogyi erdőkben: a következő hetekben párt kereső gímbikák hangjától zeng majd a rengeteg. Ez az időszak erdőlátogatási korlátozásokkal is jár.
 • Kapóra jött Magyarországnak a románai sertéspestis: csodát műveltünk az exportban
  A németeket magunk mögé utasítva és a spanyolokat is megszorongatva léptünk idén január-áprilisban a dobogó második fokára Románia legnagyobb sertéshús-beszállítói között. Szomszédunkban egyetlen év alatt fél millió disznó tűnt el az afrikai sertéspestis miatt.
 • Csúnya lemaradásban van a világ haltermelése: ez lendítheti fel az ágazatot
  A genetikai állomány célzott és megfelelő javításával az akvakultúra kibocsátása fenntarható módon tudna hozzájárulni bolygónk népességének ellátásához. Az akvakultúra, vagyis a vízi élőlények termesztése, sok tekintetben lényeges lemaradást mutat a mezőgazdaság egyéb ágazataitól. Épp ezért, stratégiai hozzáállással és fejlesztéssel jelentős fejlődést lehetne ezen a területen elérni, garantálva a fenntartható termelést a több mint 550 akvakultúrában használt fajnál.
 • Nagy István Szlovéniában: a méztermelők közösen lépjenek fel Európában
  A mezőgazdaság előtti kihívásokról beszéltek tegnap egymással az agrárminiszterek Szlovéniában. A szakma jövőjét elsősorban az innovatív megoldások támogatása és a digitalizáció mozdíthatja elő - hangzott el Ptuj városában. A tanácskozást követő kétoldalú megbeszélésen a méztermelők, az erdészek és a sertéstartók ügye is téma volt.
 • Pénteken új szintet lépett az USA és Kína kereskedelmi háborúja
  Kína magyar idő szerint péntek délután több mint ötezerféle, összesen 75 milliárd dollárnyi amerikai termékre vetett ki büntetővámot, ezek egy része már szeptember elsején életbe lép - tudósított az index.hu. Emellett ismét hatályba léptették az amerikai gépjárművekre vonatkozó 25, valamint a járműalkatrészekre vonatkozó 5 százalékos pótvámokat. Trump nem hagyta szó nélkül a dolgot, amivel felkavarta a tőzsdét is.
 • Útmutató a gyümölcsfák helyes metszéséhez: ezek a legfontosabb lépések
  Már hetek óta eljött a körte- és almafák metszésének ideje, ezt a fontos feladatot pedig egészen augusztus végéig elvégezhetjük. A metszésre minden évben szükség van, hiszen ezzel szabályozhatjuk az új hajtások növekedését, valamint elősegítjük a kis termőnyársak fejlődését. Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan kell nyáron megmetszeni a gyümölcsfákat.
 • Fontos változás az őstermelők adókötelezettségeiben: mutatjuk a részleteket
  Az őstermelőkre vonatkozó, a szociális hozzájárulási adót érintő változásokról adott tájékoztatást a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV).
 • Aggódnak a magyar méhészek: ez a megállapodás tovább csökkentheti az árakat
  A magyar méhészeti nemzeti program, a mézfogyasztást ösztönző kampányok, az idén meghirdetett beporzók éve egyaránt az ágazat versenyképességének és a méhészeti tevékenység hatékonyságának növelését szolgálják - mondta az agrárminiszter pénteken a Szövetségben a magyar mézért című kiadványt bemutató sajtótájékoztatón, Budapesten. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) alelnöke ugyanakkor aggódik amiatt a megállapodás miatt, amelyet az unió tervez aláírni a dél-amerikai országokkal a méz vámmentességéről.
 • Vidékfejlesztési program: hamarosan új pályázatokat hirdetnek meg
  Kecskeméten, a XX. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumon beszélt a mintegy 1300 milliárd forintos keretösszegű Vidékfejlesztési program aktualitásairól Kis Miklós Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár, és elmondta: a meghirdetett 74 pályázatból 64-et már lezártak, és idén ősszel, valamint jövőre lesznek még új pályázatok.
 • Fesztiválon népszerűsítették a magyar dinnyét: idén szeptember közepéig tart a szezon
  Idén is elindította a „Nyár, dinnye, szeletem” szlogen alatt futó dinnye fogyasztásösztönző kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A kampány nyitó sajtótájékoztatóján, a zamárdi STRAND Fesztiválon elhangzott: a magyar termőterületek sokszínűségének, a gazdálkodók termelési gyakorlatának vevői igényekhez történő igazodásának köszönhetően több, mint 2 hónapos lett a hazai dinnyeszezon, így még szeptember közepéig lehet jó minőségű gyümölcsöt kapni a piacokon és áruházakban.
 • Megvan a nyertes: a közönség szerint ez Magyarország legszebb birtoka
  Magyarország egyik legismertebb almatermelője és sertéstartója a Bold Agro Kft. Működési mutatóik alapján mindkét termelési területen messze kiemelkednek a hazai mezőnyből. Most bebizonyították, hogy nemcsak a számok, hanem az esztétika terén is igényesek. A közönségszavazatok alapján az almás kertjük Magyarország legszebbje lett.
 • Hatalmas lehetőség: óriási ázsiai piac nyílhat meg a magyar sertéshús előtt
  A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői - közölte a KKM csütörtökön az MTI-vel.
 • A következő napokban végre a magyar gazdák mellé áll az időjárás: itt a részletes előrejelzés
  A napraforgó, a kukorica és a gyümölcsök érési folyamatainak kedvezni fog a következő napokban várható meleg, nagyrészt száraz időjárás. A repce vetésének talaj-előkészítéséhez az ország nagyobb részén ideális a talaj fölső rétegének nedvességtartalma.
 • Óriási károkat okoz a gabonák rossz tárolása: itt hibáznak a magyar gazdák
  Hatalmas mennyiségek vesznek kárba a telephelyeken a gabonatételek rossz tárolása miatt, sok gazda ugyanis nem figyel oda a megfelelő körülmények biztosítására - hangzott el a Portfolio Agrárszektor Kelet-magyarországi Agrárfórumán Hajdúböszörményben. Nem elég tehát, hogy idén kevesebb búza és árpa termett Magyarországon, a minőséggel is akadnak problémák.
 • Megállíthatatlanul terjed a sertéspestis: bármikor bekövetkezhet a katasztrófa
  Szlovákiában felszólították a vadászokat, hogy azonnal, és a lehető legnagyobb mértékben ritkítsák meg a vaddisznó-populációt az országban, akár tiltott vadászati módszerek alkalmazásával is, annak érdekében, hogy megakadályozzák az afrikai sertéspestis (ASP) további terjedését. Újabb három községben kénytelenek leölni a sertéseket Szlovákiában, miután a napokban újabb háztáji tenyészetben találtak fertőzött állatot. Csak az állat-egészségügyi rendeletek legszigorúbb betartásával óvhatók meg a tenyészetek, a kór továbbterjedésének ugyanis katasztrofális következményei lennének az ország nagy sertéstelepeire.
 • Új, multifunkciós teleszkópos rakodók - Közúti pótkocsi-szállításra is alkalmasak
  A New Holland ebben az évben új, 6 modellből felépülő és 14 modellvariációban készülő teleszkópos rakodócsaláddal jelent meg a piacon, amelyek 6,7 és 9 méteres emelési magassággal, 3,2 és 4 tonna maximális emelőképességgel rendelkeznek - írja a MW-Machinery World. Legfelszereltebb verziójuk nemcsak kényelmes, de közúti pótkocsi-szállításra is alkalmas.
 • Forró napok várnak ránk: a hétvégén beüt az embertelen kánikula
  A hétvégén is sok lesz a napsütés, csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok. Marad a meleg is, 30 Celsius-fok körüli maximumokkal - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) országos, középtávú előrejelzéséből.
 • A Sarkkörtől Brazíliáig lángokban áll a Föld
  Sokat hallani mostanában a szibériai vagy a brazíliai erdőtüzekről, de hogy a jelenség mennyire súlyos, arra az alábbi összefoglaló irányítja rá a figyelmet. Különösen a sarkköri erdőtüzek fellobbanása számít új jelenségnek. Sajnálatos, hogy a brazil kormány is éppen most döntött úgy, hogy szemet huny az erdők felperzselése felett.
 • Kína igénye továbbra is magas szinten tartja a tej árát
  Hiába a magyar áfacsökkentés, ha nagy a kínai tejigény, és ez folyamatosan feszíti a világpiacot. A hazai fogyasztók semmit nem éreznek abból, hogy a tej forgalmi adója 13 százalékponttal csökkent idén januárban, de még abból sem, hogy Németországban már hónapok óta esik a vaj ára. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci jelentését foglaltuk össze.
 • Egy nap alatt felpörgethetik magukat a hazai agrár-startupok
  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal 2019. szeptember 22-ig várja azoknak a startupoknak a jelentkezését, akik rapid tanácsadással egy nap alatt akár tucatnyi agrár-, üzletfejlesztési vagy befektetési szakember bevonásával állítanák növekedési pályára vállalkozásukat.