Durum helye a világban

Durumbúza a nagyvilágban és hazánkban!

A mediterrán térségben, főként Olaszországban a legkedveltebb tésztafélék alapanyaga a durumbúzából (Triticum durum) készülő durumdara, vagy más néven semolina. A mérsékelt égöv melegebb térségein kiváló alternatívát nyújt a hagyományos búzával szemben. Az őszi és a tavaszi fajtákat termesztik többnyire, de az ősszel is és tavasszal is vethető „járóbúza” (Saragolla, Levante) változata is kezd elterjedni. Kiváló beltartalma (magas fehérje,- üvegesség, kiváló sárga index érték) miatt hívják keményszemű vagy üvegbúzának, de makaróni búzaként is ismert.

A durumtészta jellemzői:

Az újszerű étkezési trendek elősegítették az egészségesebb ételek terjedését, amihez pontosan illik a durumtészta fogyasztása. Igen közkedvelt egész Európában, hiszen könnyen emészthető rostokat, lassan felszívódó keményítőt (alacsony a glikémiás indexe, cukorbetegek is fogyaszthatják) és sok fehérjét tartalmaz. Teljesen koleszterin mentes, hiszen nem tartalmaz tojást. Üvegessége miatt nagy mennyiségű dara készíthető belőle, amely nagy nyomás alatt, tojás hozzáadása nélkül is alkalmas tésztagyártásra.

Előfordulása hazánkban:

Magyarországon először az 1920-as évek elején kezdtek a növény meghonosításával több, kevesebb sikerrel. A legfőbb probléma nem az időjárás okozta különbségekben rejlett, hanem a durumdarát feldolgozó, kissé elmaradt technológiával rendelkező tésztagyárak helyzete miatt. Ez azonban az elmúlt 20 évben, a rendszerváltást követően nagy fejlődésnek indult. A legtöbb malom igyekezett berendezkedni durum őrlésre és semolina értékesítésére. Ennek a folyamatnak az egyik élenjárója a Gyermelyi Zrt, aki nem csak dercét állít elő, hanem fel is dolgozza azt.

Durum simaliszt (DSL)

„A gabonafélék őrlése során lisztet, darát és korpát állítanak elő. A liszt a gabonafélék terméséből őrléssel és részleges héjeltávolítással nyert finom szemcséjű termék.

A durumbúza a mediterrán vidék búzája. Magas a fehérjetartalma. A durumbúza ­magbelsőjére jellemző sárgás alapszínű, finomszemcsés őrlemény. Csekély mennyiségben a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészeket is tartalmaz. A durumbúza lisztje magas fehérjetartalmú, kitűnő tészták készülhetnek belőle.” forrás: www.tudatosvasarlo.hu

Jelenleg országos szinten a durumbúza vetésterülete 25-30 ezer hektár, ami alig éri el az országos búzavetés 3 %-át.

Mi, az MF Agrária Kft-nél fontosnak tartjuk, hogy a gazdálkodó folyamatos szaktanács mellett, eredményesen termeljen durumbúzát olyan minőségben, hogy az a fajtára jellemző legyen és minden európai malomban megállja a helyét.

Gonda László, MF Agrária Kft, termeltetési szaktanácsadó

NyomtatásE-mail