Durum helye a világban

Durumbúza a nagyvilágban és hazánkban!

A mediterrán térségben, főként Olaszországban a legkedveltebb tésztafélék alapanyaga a durumbúzából (Triticum durum) készülő durumdara, vagy más néven semolina. A mérsékelt égöv melegebb térségein kiváló alternatívát nyújt a hagyományos búzával szemben. Az őszi és a tavaszi fajtákat termesztik többnyire, de az ősszel is és tavasszal is vethető „járóbúza” (Saragolla, Levante) változata is kezd elterjedni. Kiváló beltartalma (magas fehérje,- üvegesség, kiváló sárga index érték) miatt hívják keményszemű vagy üvegbúzának, de makaróni búzaként is ismert.

A durumtészta jellemzői:

Az újszerű étkezési trendek elősegítették az egészségesebb ételek terjedését, amihez pontosan illik a durumtészta fogyasztása. Igen közkedvelt egész Európában, hiszen könnyen emészthető rostokat, lassan felszívódó keményítőt (alacsony a glikémiás indexe, cukorbetegek is fogyaszthatják) és sok fehérjét tartalmaz. Teljesen koleszterin mentes, hiszen nem tartalmaz tojást. Üvegessége miatt nagy mennyiségű dara készíthető belőle, amely nagy nyomás alatt, tojás hozzáadása nélkül is alkalmas tésztagyártásra.

Előfordulása hazánkban:

Magyarországon először az 1920-as évek elején kezdtek a növény meghonosításával több, kevesebb sikerrel. A legfőbb probléma nem az időjárás okozta különbségekben rejlett, hanem a durumdarát feldolgozó, kissé elmaradt technológiával rendelkező tésztagyárak helyzete miatt. Ez azonban az elmúlt 20 évben, a rendszerváltást követően nagy fejlődésnek indult. A legtöbb malom igyekezett berendezkedni durum őrlésre és semolina értékesítésére. Ennek a folyamatnak az egyik élenjárója a Gyermelyi Zrt, aki nem csak dercét állít elő, hanem fel is dolgozza azt.

Durum simaliszt (DSL)

„A gabonafélék őrlése során lisztet, darát és korpát állítanak elő. A liszt a gabonafélék terméséből őrléssel és részleges héjeltávolítással nyert finom szemcséjű termék.

A durumbúza a mediterrán vidék búzája. Magas a fehérjetartalma. A durumbúza ­magbelsőjére jellemző sárgás alapszínű, finomszemcsés őrlemény. Csekély mennyiségben a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészeket is tartalmaz. A durumbúza lisztje magas fehérjetartalmú, kitűnő tészták készülhetnek belőle.” forrás: www.tudatosvasarlo.hu

Jelenleg országos szinten a durumbúza vetésterülete 25-30 ezer hektár, ami alig éri el az országos búzavetés 3 %-át.

Mi, az MF Agrária Kft-nél fontosnak tartjuk, hogy a gazdálkodó folyamatos szaktanács mellett, eredményesen termeljen durumbúzát olyan minőségben, hogy az a fajtára jellemző legyen és minden európai malomban megállja a helyét.

Gonda László, MF Agrária Kft, termeltetési szaktanácsadó

NyomtatásE-mail

Fajtáink

Fajtáink kiválasztása

Integrációnk részére a piacon elérhető legjobb őszi durumbúza fajtákat választottuk ki. A vetőmagot a legszigorúbb körülmények között saját magunk szaporítjuk és fémzároljuk, biztosítva ezzel a megfelelő kiindulási alapot a jó minőségű termés eléréséhez. Fajtáink beltartalmi tulajdonságai (fehérje-, sikértartalom, sárga-index, hektoliter-súly) megfelelnek a belföldi és a külföldi feldolgozóipar legmagasabb minőségi elvárásainak. A 2019-es őszi vetéshez ajánlott fajtáink: LUNADUR, LUPIDUR, DIADUR, WINTERGOLD, MV PENNEDUR.

 

LUNADUR

Kiváló télállóságú, magas termőképességű őszi durumbúza-fajta Ausztriából.

Jellemzői:

  • Korai/közép-korai érésű fajta
  • Szára alacsony, állóképesség jó
  • Betegség ellenálló képessége fuzáriummal szemben erős, szeptóriákkal szemben jó, lisztharmattal és sárgarozsdával szemben átlagos

Minőségi paraméterei:

  • Fehérje tartalma magas (15%<),
  • Sikértartalma magas (30%<)
  • HL súlya nagyon magas (83-84 kg/hl)
  • Esésszáma magas (280-300 sec)
  • Sárga (b minolta) index értéke közepes - magas (b=22-24)
  • Grízkihozatala magas
  • Üvegessége magas (80-90%)

Lunadur

 

LUPIDUR

Kiváló télállóságú, magas termőképességű, egyben kiváló beltartalomra képes őszi durumbúza-fajta Ausztriából.

Jellemzői:

  • Közép-korai érésidejű
  • A piacon lévő durumok között az egyik legjobb télállósággal rendelkezik
  • Állóképessége megfelelő, szára közepesen magas
  • Betegség ellenálló képessége lisztharmattal szemben közepesen erős, rozsdával, továbbá szeptóriával és helmintospóriummal szemben erőteljes, fuzáriumra nem fogékony

Minőségi paraméterei:

  • Hektolitersúlya magas (83-85 kg/hl)
  • Fehérjetartalma közepes - magas (14%≤)
  • Esésszáma közepes (260-280 sec)
  • Üvegessége közepes - magas (80-85%)
  • Grízkihozatala közepes - magas
  • Sárga (b minolta) index értéke közepes (b=22-23)

Lupidur

 

DIADUR

Ez a korai érésidejű durumbúza fajta ötvözi a legmagasabb terméshozamot a kiváló minőséggel.

Főbb jellemzők:

  • Magas hozam
  • Magas ezermagtömeg
  • Kiemelkedő üvegesség
  • Magas szemolina kihozatal

Agronómiai jellemzők:

  • Tenyészidő: közép-korai
  • Növénymagasság: közepes
  • Állóképesség: közepes-jó
  • Vetésidő: szeptember vége-október közepe

 

 Diadur

WINTERGOLD

Az ország egyik legnépszerűbb őszi durumbúza fajtája.

Főbb jellemzők:

  • Kiemelkedő termés és termésbiztonság
  • Jó alkalmazkodó képesség
  • Kiváló beltartalom és minőség

Agronómiai tulajdonságok:

  • Középkorai érésidő
  • Kiváló télállóság
  • Jó állóképesség

 Wintergold

MV PENNEDUR

Stabil, bőtermő, kiváló tésztaipari minőségű őszi durumbúza.

Főbb jellemzők:

  • Kiváló termőképesség
  • Ezerszemtömeg jellemzően 42-48 g
  • Üvegesség 70-90 %
  • Nedves sikér tartalom 30-34 %
  • Nyersfehérje tartalom 13,5-14,5 %

Agronómiai tulajdonságok:

  • Nagyon jó télállóság
  • Jó állóképesség
  • Növénymagasság 95-105 cm
  • Javasolt vetésidő október első dekádja
  • Javasolt négyzetméterenkénti csíraszám 470-500 csíra

MV Pennedur

A durumbúza termelés során a fémzárolt vetőmag használata alapvető kritérium, ezáltal biztosítva a fajták genetikai potenciáljának kiaknázását úgy a termőképesség, mint a termény minősége szempontjából. A fémzárolt vetőmag garantálja a keverékesség mentes, 100 %-ban homogén durum állományt. A durum terményben a vetőmaggal belekeverdett malmi búza, árpa, vagy egyéb más kalászos faj a megtermelt termény minőségét csökkenti, magas minőségű durumként történő átvételét megakadályozhatja!

A betegségek és a kártevők elleni eredményes védekezéshez elengedhetetlen a csávázott vetőmag használata. A jó minőségben elvégzett csávázás egyenletesebb szántóföldi kelést, életképesebb csiranövényeket, jobb növény állományt és magasabb termést eredményez. Az általunk felhasznált korszerű, több hatóanyag kombinációt tartalmazó gombaölő csávázószerek (pl. Biosild Top) használata csökkenti a fuzárium fertőzés kockázatát.

A csávázás segíti a az életképes csíranövényeket és a fiatal növény állomány fejlődését, de nem előzi meg a lehetséges betegségeket a vegetációs időszak teljes hosszában!


NyomtatásE-mail